VI SOM STICKAR


ASIMA 

Asima gick i skolan endast fyra år då hennes familj beslutade att hon gjorde mer nytta i hemmet än i skolan. Detta var inte ovanligt i byn hon växte upp i. Hennes mamma lärde henne sticka redan som barn. 

Asima stickar för att sysselsätta sig på fritiden samt för att träffa vänner som gillar att sticka lika mycket som hon gör. Hon uppskattar givetvis även att tjäna extra pengar på sitt handarbete. Hon skojar och säger att hon stickar för att få lite egen tid från maken.
SENADA 

Senada lärde sig sticka som barn av sin mamma. Hon har fem systrar som alla är hänförda stickerskor. 

Hon har stickat många olika mönster och plagg till sig själv genom åren.

Senada älskar att sticka och tycker att det är ett utmärkt sätt att tjäna extra pengar på. 

SEMIJA  

Semija lärde sig sticka när hon var 10 år. Hon säger att det var mer eller mindre obligatorisk att lära sig att sticka för flickor när hon var barn. Hon skojar och säger att det var svårt att hitta en man att gifta sig med om man inte kunde sticka!

Den främsta anledningen till varför hon stickar är för att tjäna extra pengar. Hon har en hög arbetsmoral och tycker att man ska arbeta och tjäna pengar om man kan. DEVILJA 

Devlija lärde sig även hon sticka av sin mamma när hon var sju år. Hon kan alla typer av handarbete, till och med att väva mattor. När hennes två döttrar var små  stickade hon näst intill alla deras kläder. 

Hon började sticka som yrke när hon förlorade sitt jobb och eftersom hon älskar att sticka var det ett bra sätt att fylla upp sin tid med och givetvis tjäna pengar. För henne är stickningen verkligen att förena nytta med nöje!
BESIMA 

Besima lärde sig sticka som barn och hon har stickat, broderat och virkat sedan dess. 

Hon stickar för att sysselsätta sig på fritiden men framförallt för det sociala - att få umgås en stund med kvinnor i samma situation som henne. Hon uppskattar givetvis att tjäna extra pengar som bidrar till en stabilare ekonomi i hemmet, vilket  gör henne mer självständig. 

Hennes familj stöttar henne till fullo i stickandet. Hon lärde till och med sin man att sticka när han var arbetslös i en period för att han skulle dra sitt strå till stacken.


SUADA 

Hennes mormor bodde med dem när hon var barn och det var mormodern som lärde hennes sticka i tidig ålder.

Hon började sticka små kläder till sina dockor som barn och sedan har hon fortsatt. Hon lärde sig sticka olika mönster och sticksätt genom att iaktta de äldre i familjen och släkt när de stickade. 

Familjen har en lång historia av att sticka. Hennes farfar var välkänd för sina handstickade sockor. Det var farmor som spann garnet och farfar som stickade, vilket var och är ovanligt eftersom det i regel är kvinnorna som stickar i familjen.


FAHIRA 

Fahira lärde sig sticka när hon var 10 år. Det var hennes syster och mamma som lärde henne det. När hon var barn stickade hon för att skapa unika kläder till sina dockor och när hon blev äldre stickade hon mestadels kläder till sig själv. 

Hon har fyra systrar som alla är duktiga på att sticka, men hon är den skickligaste av dem.  

Fahira stickar för att tjäna extra pengar men nästan mer för det sociala umgänget som stickningen medför. Hon uppskattar mycket tillfällena då gruppen av  kvinnor träffas och stickar tillsammans. MUJESIRA 

"Final touch" 

Mujesira lärde sig sticka redan som 10 åring. Hon lärde sig av sin mamma genom att se hur hon gjorde och sedan härmade  hon henne. 

När hon var yngre stickade hon så fort hon fick tillfälle.

Hon uppskattar att ha handarbete som sitt yrke eftersom det är en av hennes stora intressen. Detta gör även att hon lär sig nya tekniker inom handarbete hela tiden, vilket hon tycker är kul.  Stickningen ger henne en bra extra inkomst vilket alltid är positivt. 

Hennes ansvarsområde är att sy och färdigställa alla detaljer på de plagg som kooperativet tillverkar. Hon är den som sytt på alla fina knappar på våra mössor.