FAQ

Kliar mössan?

-Baby alpacka garn är ett av få garn som passar dig som har känslig hud och upplever att en traditionell fårulls mössa kliar. Alpacka ullets fibrer är så fina och mjuka att de flesta personer kan bära det utan att uppleva att det kliar eller irriterar huden. Alpackaull är även helt fritt från lanolin. Skulle det vara så att du trots detta upplever att mössan kliar rekommenderar vi att du följer våra tvättråd och tvättar din mössa då detta gör, om möjligt, garnet ännu mjukare. 


Går mössan att tvätta?

-Ett av alpacka ullets super krafter är att det är naturligt smuts, odör och vattenavvisande. Därför behöver du inte tvätta din mössa utan det räcker med att vädra den för att hålla den ren. Men det går bra att tvätta mössan i maskin om det blir fläckar på den.  Följ våra tvättråd noga för rätt behandling av din mössa. 

Kan jag returnera min mössa?

-Du har 14 dagar retur/bytesrätt. Om skulle det vara så att du inte önskar behålla din mössa ber vi dig maila oss på [email protected] Berätta varför du inte är nöjd och om du önskar byta eller returnera den. Vi hjälper dig inom 24 h. Som kund står du själv för returkostnaden och ansvarar för paketet tills det når vårt kontor. Vi rekommenderar att du skickar paketet som spårbart. 

Hur tillverkas mössorna?

- Mössorna handstickas i Bosnien Hercegovina. Vi har en nära och personlig kontakt med ett kvinnokooperativ i Sarajevo som engagerar kvinnor i olika åldrar som alla brinner för handarbete och stickning i synnerhet. Alla mössor är handstickade från den första maskan till den sista tråden. Kooperativet är bäst i Europa på handstickade plagg och vi lägger oerhört stor vikt vid att arbetslagarna följs enligt EUs regelverk gällande marknadsanpassade löner och arbetsförhållanden. 


Är det fri frakt?

- Ja. Vi erbjuder fri frakt oavsätt vart i världen du bor. 

Har ni några återförsäljare?

-Ja absolut! Vi har några få utvalda butiker i Stockholm där du idag kan hitta våra mössor och turbaner. Tipsa oss gärna om du vet någon butik som skulle passa så gör vi vårt bästa för att du ska kunna köpa våra produkter nära dig. 


Vart kommer garnet ifrån?

- Baby alpacka garnet kommer från Peru. 

Varför använder ni just baby alpacka ull?

- Ull från alpacka ger garn av mycket hög kvalitét och klassas tillsammans med silke och kashmir som en av de finaste fibrerna. Alpackaull har bättre värmande egenskaper, är starkare och kliar mindre än klassiskt fårull. Ullen är mycket fin och mjuk och har 10–20 centimeter långa, silkesglänsande fiber. Ett plagg i alpacka kliar mindre och är slitstarkare än motsvarande plagg i fårull.  Alpacka fibern saknar fett, lanolin, och upplevs därför torrare än fårull. Många människor som är allergiska mot fårull kan bära alpackaull utan problem. Mjukare garn får man leta efter och det är viktigt för oss att erbjuda mössor med lång hållbarhet av högsta kvalitét. Därför har vi valt just baby alpacka ull till våra mössor. 

Allergisk?

-Baby alpacka ull är fritt från lanolin och även du som är allergisk mot fårull kan bära baby alpacka ull plagg. Knapparna är av nickelfri metall.

Kommer ni tillverka halsdukar?

-I dagsläget är det mössor och huvudbonader som är vårat fokus. Vi  lyssnar givetvis på våra kunder och blir efterfrågan stor så kommer vi absolut se över halsdukar längre fram och överväga om vi kan lägga till andra handstickade accessoarer i sortimentet.